Proč květová voda (hydrolát) není vhodná pro odlíčení pleti?

Chovej se k pokožce obličeje jemně!

Všechny se určitě shodneme na tom, že k obličeji bychom se měly chovat hezky a nevystavovat ho žádným extrémům. V zimě si ho včas namazat balzámkem, v létě ho chránit před slunkem... V tom panuje všeobecně shoda.

Tak proč obličej spousta z nás mechanicky dře při odličování a čištění pleti?

Odličuješ-li si obličej olejem (jojobový, slunečnicový), případně vločkami či výluhem z bylinek, třeba naší břízy  (více o tom v článku zde), čisticí práci za tebe udělají zákony fyziky a chemie (zkráceně prostě kouzlo) špína se naváže na kombinaci oleje a vody, případně na saponiny obsažené v přírodních produktech (představ si saponiny jako přírodní jar).

Tamponek tam v takovém případě má pouze distribuční roli,  aplikuješ pomocí něj přípravek tam, kde potřebuješ čistit. Tamponkem pohybuješ jemně, lehce, není potřeba na něj nikterak tlačit.

Jak je to v případě "odličování" květovou (nebo dokonce obyčejnou) vodou?

Voda (a ani ta květová) nemá šanci nikterak lusknutím kouzelného proutku dostat z obličeje mastnotu, make-up či zbytky pleťových olejů. Není to v jejích silách. V případě květové vody během destilace molekuly saponinů do výsledné tekutiny neprocházejí, jsou příliš těžké. Tamponek (jedno, zda textilní či vatový, princip je stejný) tam v takovém případě používáš jako malý rejžáček a špínu dostáváš dolů mechanicky,  působením tlaku a drhnutím pokožky. Nehledě na to, že tamponem musíš pokožku dřít do té doby, dokud všechno nezdrbeš dolů.

Co myslíš, jak se taková pokožka po tomhle zákroku cítí? A co teprve ta citlivá, třeba s růžovkou, kde si drhnutím můžeš poškodit zanícené žilky v podkoží a ložiska zánětů na povrchu?

K čemu je tedy dobrá květová voda?

Teď si možná říkáš: tak k čemu je ted ta květová voda dobrá, když ne k vyčištění pleti? No... Květové vody jsou naprosto nepostradatelný prvek při péči o pleť. Konkrétně se starají o hydrataci pleti. Saponiny sice do destilátu neprojdou, dostane se tam však spousta menších molekul, které (společně s finálním olejem, balzámkem či máslem) vytvoří báječnou synergii spousty účinných látek, ze které si pleť vezme maximum.

Jak na to?

Poté, co si obličej očistíš správnou technikou a správnými přípravky, přichází plynule na řadu hydratace pokožky. Vezmi si rozmlžovač s květovou vodou a z příjemné vzdálenosti pleť začni zavlhčovat. Více o tom píšu tady.

Následně pleť opečuješ olejíčkem, balzámkem nebo máslem. Voilá, a je to!

 

Možná právě ty si stěžuješ na podrážděnou, citlivou pokožku po čištění, a ani tě nenapadlo, že na vině může být tenhle malý detail.

Dopřej své tváři jemnou, laskavou péči. Rozdíl uvidíš  téměř hned.

 

Autorka: Ivča

Korektury: Johanka