Oleje a pupínky – kámoši, nebo nepřátelé?

Doba čtení: 3 minuty

Bojíte se olejů, protože přece „oleje ucpávají póry“? Pojďte si najít ten svůj v přiložené tabulce a podívejte se, jak moc komedogenní daný olej je. 

Co je to komedonicita?

Komedonicita je tendence oleje ucpávat póry. 

  • Stupeň 0 – žádná až mizivá šance, že vám olej udělá na obličeji neplechu
  • Stupeň 1 – nízká šance ucpávání pórů
  • Stupeň 2/3 – střední riziko ucpávání pórů
  • Stupeň 4 – vysoká šance ucpávání pórů 
  • Stupeň 5 – zde máte v podstatě jistotu, že vám olej póry ucpávat bude

Jak pracovat s tabulkou?

I přesto, že tabulka vypadá profesionálně a svádí k rychlým závěrům, berte v potaz následující fakta a tabulku berte pouze jako pomocné vodítko – je to skvělý sluha, špatný pán.

U faktorů na konci škály (0/1 a 5) si můžete být téměř jisti, že číslo sedí a olej se bude (nebo naopak nebude) na vaší pleti chovat podle stupně, který mu byl přisouzen. U ostatních nezbývá, než je zkusit na vlastní kůži.

Roli zde může hrát více faktorů:

  • Mnohé z olejů v tabulce jsou vzácné, málo známé oleje, kterých můžete do směsi přidat pouze pár kapek a přesto využít naplno jejich potenciál. Není tedy třeba potírat si obličej olejem z kiwi semínek apod.
  • Na druhou stranu najdete v tabulce mnoho olejů, které jsou skvělé na čištění pleti – třeba jojobový nebo slunečnicový.
  • Mějte také na paměti, že pleť každého z nás je odlišná a reaguje jinak. Co jednomu funguje, to může být pro jiného noční můra, protože zde vstupují do hry faktory jako je životní styl, jídelníček, nemoci, prostředí, pitný režim atd. To vše může mít vliv na to, jakým způsobem se oleje na vaší pleti chovají.

U některého oleje vám nemusí dávat smysl, proč má takové hodnocení, jaké má. To je způsobeno podílem esenciálních mastných kyselin obsažených v oleji – v každém oleji je tento podíl jiný. Roli zde také hraje původ oleje, způsob extrakce a důraz na kvalitu.

Tabulku si můžete stáhnout zde

Ve sloupečku C najdete název, ve sloupci D pak stupeň komedonicity.

 

Autor: Ivana Kotvová

 

Zdroje: The Complete List of Comedogenic Oils. Holistic Health Herbalist [online]. [cit. 2019-03-17]. Dostupné z: https://www.holistichealthherbalist.com/complete-list-of-comedogenic-oils/