Vše o arganu

Arganový olej pochází z jader plodů argánie trnité (Argania spinosa), dlouhověkého stálezeleného stromu, který se přirozeně vyskytuje pouze v pouštních a polopouštních oblastech jihozápadního Maroka a nejzápadnějšího výběžku Alžírska. Argáníe dorůstá až desetimetrové výšky, dožívá se věku kolem 200 let, odolává až padesátistupňovým teplotám a svými kořeny dokáže čerpat vodu z více než třicetimetrových hloubek. I přes svou obdivuhodnou odolnost a klíčovou roli v místním ekosystému (bránění rozšiřování pouště a erozi, zadržování vody v krajině) je dnes v důsledku klimatických změn, nárůstu lidské populace a nešetrného zacházení ohrožena. 

Výroba arganového oleje

Zajímavost: Výroba arganového oleje je dodnes pevně spjata s mnohasetletými tradičními postupy a v souladu s nimi prováděna výhradně ženami.

Zralé plody se buď sbírají celé a dužina se z nich odstraňuje ručně nebo se nechávají pojídat kozami, které pro plody šplhají až do korun stromů, v průběhu přežvykování tráví dužinu a zbylé arganové ořechy plivou, čímž pomáhají výrobkyním šetřit spoustu práce a námahy. Informace, že ořechy prochází celým trávicím traktem koz a vybírají se z jejich trusu, jsou pravděpodobně mylné, protože arganový ořech je pro tento proces příliš velký.

Dlužno dodat, že se stoupajícím celosvětovým zájmem o arganový olej roste i tlak některých velkých firem na zagresivnění sběru, což stromy vážně poškozuje. Tyto firmy zároveň nezřídka poškozují i místní ženy – sběračky, kterým vyplácí směšně malé odměny.

hands

Není arganový olej jako arganový olej

Spolehlivým způsobem, jak se vyhnout koupi oleje, jehož výroba poškozuje přírodní i kulturní bohatství Maroka, je vybírat oleje s označením "Fair trade" nebo důvěryhodné dovozce, napojené přímo na důvěryhodné výrobce.

Proces samotné výroby arganového oleje je zdlouhavý

Samotný tradiční proces výroby je velmi zdlouhavý a náročný a zahrnuje sušení, ruční roztloukání jednotlivých oříšků kameny, mletí jader v kamenném mlýnku, ruční vytlačování oleje ze vzniklé pasty a dlouhé odstávání nutné k usazení všech pevných částic na dně. V současnosti se pro účely prodeje povětšinou uplatňují moderní způsoby extrakce:

  • lisování za studena, které produkuje olej vysoké kvality,
  • extrakce pomocí organických rozpouštědel, jejíž produkt je ovšem značně znehodnocený.

Zajímavost: K výrobě jednoho litru oleje je zapotřebí několika desítek kilogramů plodů.

Potravinový vs. kosmetický arganový olej

  • Potravinový arganový olej se připravuje z opražených jader, má tmavší, zlatohnědý odstín, bohatší ořechovou chuť a vůni a překvapivě i vyšší stabilitu (v průběhu pražení se uvolňují látky odpovědné za výrazné zpomalení oxidace).
  • Kosmetický arganový olej se připravuje z jader nepražených.

Kvůli vzácnosti arganových stromů a zdlouhavé a náročné výrobě je arganový olej druhým nejdražším olejem světa. Prvenství drží olej opunciový. S jeho hodnotou se bohužel pojí i skutečnost, že se velice často pančuje, a proto je v čisté podobě a vysoké kvalitě jen těžko k sehnání.

Popis, účinky, použití arganového oleje

Kosmetický arganový olej má zlatožlutý odstín a zvláštní, charakteristickou, těžko popsatelnou vůni, která může být některým lidem nepříjemná. Tato vůně je každopádně jedním z ukazatelů kvality. Olej, který ji postrádá, prošel chemickou úpravou.

Dalším důležitým měřítkem pravosti a kvality je rychlá vstřebatelnost do pleti bez zanechání mastného či lepkavého rezidua. Podobně dobře se arganový olej vstřebává i do vlasů (samozřejmě za předpokladu, že je použito přiměřené množství).

Obsah arganového oleje

Arganový olej sestává převážně z kyseliny olejové (omega 9) a linolové (omega 6), kyselina palmitová tvoří cca 13% a kyselina stearová cca 6%. V malém množství je zastoupena kyselina myristová, palmitoolejová, arachidová, alfa-linolenová, eikosenová a lignocerová. Obsah vitaminu E, fytosterolů a fenolických sloučenin není nijak zvlášť vysoký, ale zahrnuje vzácné a vysoce účinné složky. Dále olej obsahuje nezanedbatelné množství skvalenu, koenzym Q10, triterpenové alkoholy a melatonin.

Účinky arganového oleje

Mezi vědecky prokázané účinky arganového oleje patří:

  • Stimulace syntézy kolagenu a elastinu a bránění jejich degradaci

Kolagen a elastin jsou dva důležité proteiny odpovědné za pevnost, pružnost a mladistvost pleti. Jsou produkovány takzvanými fibroblasty, základními buňkami vazivové tkáně. Produkce nového kolagenu a elastinu s přibývajícím věkem klesá a zároveň se zvyšuje úroveň degradace již existujících vláken. Po menopauze se oba procesy vlivem úbytku estrogenu ještě dramaticky umocňují (v prvních pěti letech po menopauze klesá celkový obsah kolagenu v pleti až o 30 %). Estrogenní substituční terapie, tedy umělé podávání přirozeně ubývajícího estrogenu, tyto změny zastavuje, pojí se ale se značnými zdravotními riziky, nedá se praktikovat dlouhodobě a už vůbec ne u každé ženy.

Výzkum prováděný na skupině šedesáti postmenopauzálních žen bez jakékoli hormonální substituce prokázal, že arganový olej tyto změny zastavuje rovněž a to bez jakýchkoli vedlejších účinků. Po pouhých šedesáti dnech používání byla u účastnic zjištěna zvýšená tvorba kolagenu a elastinu, stejně jako snížená úroveň degradace pleti a jejich pokožka byla měřitelně výrazně pružnější. Tyto účinky se dostavily jak u skupiny, která si arganový olej pravidelně aplikovala na pokožku, tak u skupiny, která jej konzumovala vnitřně, přičemž nejvýraznější byly u žen, které olej používaly oběma způsoby současně.

[https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4321565/]

  • Posílení kožní bariéry a zlepšení úrovně hydratace

Obsažená kyselina linolová a nezmýdelnitelné složky posilují přirozenou kožní bariéru, čímž mimo jiné dochází k významnému dlouhodobému zvýšení obsahu vody v pokožce. Tento efekt se dostavuje při zevní aplikaci arganového oleje i při jeho konzumaci.

[https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4520377/]

  • Antioxidační působení

Arganový olej obsahuje silné antioxidanty a funguje proto jako prevence stárnutí způsobeného vlivem volných radikálů.

[https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0261561404000500
https://journals.lww.com/eurjcancerprev/Abstract/2003/02000/Consumption_of_argan_oil__Morocco__with_its_unique.11.aspx
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.2042-7158.2010.01190.x]

  • Protizánětlivé působení

U arganového oleje bylo prokázáno silné protizánětlivé působení, které svou účinností dokonce převyšuje některé protizánětlivé léky na lékařský předpis. 

  • Podpora hojení ran

V tomto směru arganový olej rovněž překonává některé běžně používané hojivé léky.

[https://www.acgpubs.org/doc/2018080513283822-RNP-EO-1604-031.pdf, https://europepmc.org/abstract/med/26978857]

  • Omezování tvorby kožního mazu

Vliv používání arganového oleje na snížení produkce mazu byl prokázán hned několika studiemi.

[https://go.galegroup.com/ps/i.do?p=AONE&sw=w&u=googlescholar&v=2.1&it=r&id=GALE%7CA269531007&sid=googleScholar&asid=617141c2] 

Arganový olej na mastnější a problematickou pleť

Jak vyplývá z výše uvedeného, arganový olej ocení především ženy s mastnější a problematickou pletí, kterým pomůže nejen zmírnit či zcela odstranit jejich obtíže, ale zároveň poskytne mocnou zbraň v boji proti projevům stárnutí.

Jelikož se pyšní nulovou komedogenicitou, tj. nulovým sklonem ucpávat póry, nemusí se jej obávat ani majitelky těžké formy akné.
Díky své lehkosti a snadné vstřebatelnosti se výborně hodí pod make-up nebo obecně pro příležitosti, kdy svou pleť chceme opečovat, ale viditelná mastnota nám nepřijde vhod.

TIP: Stejně jako každý tuk se arganový olej používá na předem vyčištěnou a důkladně navlhčenou pleť.

 

Pro marokovbatohu.cz Johana Severská

 

Link pro citace článku: SEVERSKÁ, Johana. Vše o arganu. www.marokovbatohu.cz [online]. 23.2.2019 [cit. 2019-02-23]. Dostupné z: https://www.marokovbatohu.cz/notysek/vse-o-arganu/

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení