Nejenom folikulitida a co na ni platí?

Dnes se na nás obrátila nešťastná klientka s prosbou o radu, co z krámku si pořídit v případě, že léčí folikulitidu. Kdo z vás ji máte, určitě nám dáte za pravdu, že se jedná o velice nepříjemný a optravný neduh. Vlasový folikul se důsledkem zánětu, způsobeného stafylokoky, zanítí, zduří a často i zhnisá.

Lékařská věda s folikulitidou bojuje různými zbraněmí - antibiotiky, kortikoidy či retinoidy v různých kombinacích. Tato nemoc může mít několik forem, lišících se v druhu či oblasti zánětu. Cílem tohoho článku není popsat jednotlivé druhy (od toho jsou tu jiní, mnohem povolanější), nýbrž vám ukázat možnou cestu, jak podpořit léčbu pomocí přírodní kosmetiky. Klíčové slovo, které nás bude zajímat, je protizánětlivé.

Z přípravků, které vám nabízíme, jich tuto vlastnost splňuje hned několik. Vezměme to hezky popořadě.

Správná pětka proti zánětům a jim podobným

Do sprchy či vany je na omytí postižených míst ideální 55% Aleppské mýdlo. Je opravdu nadupané - obsahuje 55 % vavřínového oleje. A co nás na vavřínovém oleji tak zajímá? Je to kyselina laurová, která je nápomocná i v případě, že je užívána vnitřně (třeba ve formě kokosového oleje, o kterém zde bude ještě řeč).

"Je-li v těle přítomna kyselina laurová, je přeměněna na monolaurin – sloučeninu, která vykazuje antivirové, antimikrobiální a protiplísňové vlastnosti. Působí tak, že narušuje lipidové membrány v organismech, jako jsou houby, bakterie a viry, a tím je ničí." Zdroj zde.

Skvělé protizánětlivé účinky má díky kyselině boswellové 100% ománská kadidlová voda. Kyselina jí propůjčuje vysoké protizánětlivé účinky. Vodu je ideální po umytí pokožky aplikovat rozmlžovačem na celou postiženou oblast.

Do ještě vlhké pokožky vmasírujte 100% Bambucké máslo v BIO kvalitě. Jaký zázrak ve složení nás zajímá tady? Je to kyselina skořicová, která se pyšní antibakteriálními a antimykotickými účinky. 

Mám tu ještě dvě esa v rukávu, jste připraveni?

První z nich je 100% černuchový olej, opět známý svými protizánětlivými účinky díky kyselinám linolové a palmitové. Je koncentrovaný, takže si ho namíchejte  zhurba v poměru 30 % s bambuckým máslem.  A nebo s... kokosovým olejem!

Ten jako jediný z výše uvedených nemáme v nabídce, naleznete ho však ve všech prodejnách zdravé výživy. Sáhněte vždy po BIO kvalitě.

Kokosový olej  (a v něm obsažená kyselina laurová) je protizánětlivý a skvělý na zábaly vlasů. V silnější vrstvě ho naneste na vlasovou pokožku (čistý a nebo smíchaný s černuchou) a nechte pod ručníkem přes noc. Druhý den vymyjte postupně pomocí šamponu. Chvilku to potrvá, ale výsledek stojí za to!

Budeme moc rády, když se s námi podělíte o svou zkušenost pár týdnů poté, co jste pustili do boje s folikulitidou i přírodu.

 

Autorka: Ivča

Korektury a připomínky: Johanka