Arabská chamza pro hladkou kůži bez chloupků

Některé z nás mají rok rozdělený na dvě období - na to, kdy si na nohou pleteme norský vzor, a to, kdy chceme, aby naše hladká lýtka v šatech házela prasátka všude okolo. A možná patříš do skupiny, která chce mít hlaďoučká lýtka i pod lyžařskými kalhotami.

Ať už patříš kamkoliv, sepsala jsem pro tebe návod, jak si pomocí přírodních arabských nezbytností udržovat krásnou, hladkou pokožku.

Proč zrovna chamza?

Chamza je arabský výraz pro číslici pět. Protože je to právě svatá pětice, která ti bude parťákem v téhle jízdě.

Rozdělíme si ji na dvě části a 2 večery, ať se pokožka zvládne regenerovat. Odměnou ti bude, klidná, hladká pleť bez zarostlých chloupků a boláčků.

Co budeš potřebovat?

Jdeme na to? Jdeme!

Krok číslo jedna - nanést černé mýdlo

Černé mýdlo, ať už čistě olivové nebo s čistou vůní eukalyptu, je 100% přírodní pasta z černých oliv, která je součástí očistného rituálu v arabských lázních. Mýdlo působí jako chemický peeling, který tě zbaví veškeré odumřelé pokožky. Ta je živnou půdou pro zarostlé chloupky, které se mnohdy zanítí a vznikají pupínky a boláky.

Jak pracovat s mýdlem?

Nanáší se na namočenou pokožku, ideálně ve vaně. Mýdlo aplikuj v tenoučké vrstvičce a nech pár minut působit. Nezapomeň na kotníky, kolena, paty. Po pár minutách mýdlo smyj a kůži jenom lehce osuš, tak, aby z ní nestékala voda. Není-li ti cokoliv jasné, mrkni na popisek přímo k mýdlu, návod je tam o fous detailnější.

DSC_4904

Krok číslo dvě - odrbat pořádně rukavičkou kessou

Rukavičky jsem si za ta léta zkoušení a diskuzí s prodejci rozřadila do tří kategorií. Jednička je na úrovni lufy, trojka je hrubá, výborná záležitost. Neboj, nejsem sadista a ty nemusíš být masochista, abys vlastnosti i té nejhrubší patřičně ocenila. Rukavičky najdeš tady.

Jak na práci s rukavičkou?

Rukavičku nasaď na ruku a dlouhými, pevnými, pomalými pohyby ze sebe dostaň všechnu kůži, která tam už nepatří. Když máš pocit, že už je to dobré, tak se podrbej ještě párkrát a uvidíš, že teprve TEĎ je to ono. Opláchni kůži a ošetři ji tenoučkou vrstvou arganového oleje. Pro dnešek to je vše, pokračujeme zítra :-)

DSC_4898

Ahoj druhý den! Dnes je skvělý den na depilaci.

Krok číslo tři - očistit pokožku a osušit ji marockým jílem

Marocký jíl je multifunkční záležitost a kromě pleťových masek ho využiješ i tady.

Kůži opláchni mýdlem (normálním, ne černým) a pečlivě osuš. Pokožka musí být před depilací perfektně suchá, doporučuji tedy těsně před samotným procesem poprášit pokožku jílem, dlaní jíl rozptýlit na depilovanou oblast a smést pryč.

DSC_4932

Krok číslo čtyři - depilace pomocí Helweh, arabské depilační pasty

Depilační pasta je luxusní, znovupoužitelná (a velice chutná) záležitost, s jejíž pomocí si po chvilce cviku odchlupíš cokoliv, co si budeš přát. S jednou kuličkou odchupíš průměrně chlupaté nohy. Oproti cukrové pastě obalí jenom chloupky, netahá tedy kůži a nedráždí ji. A depilace je tudíž mnohem méně bolestivá.

Jak pracovat s pastou?

 Z kelímku si vezmi kuličku velikosti vlašského ořechu (někomu vyhovuje více, někomu méně, vyzkoušej, co bude lepší pro tebe). Natáhni kuličku na pokožku, tak, aby odpovídala oblasti, kterou chceš depilovat. Rychlým tahem  strhni po směru růstu chloupků - jako při otvírání suchého zipu, vše v jednom hladkém pohybu. Takto v základních bodech - přímo u pasty najdeš návody, videa a tipy.

DSC_4912

Krok číslo pět - omýt vodou a ošetřit olejíčkem

Jakmile se zbavíš chloupků, opláchni pokožku vodou a nanes na ni tenkou vrstvičku oleje.

Moje TOP doporučení je směska arganového oleje s černuchovým olejem v poměru 3:1.

Arganový olej pokožku opečuje a zvláční, zatímco černuchový působí protizánětlivě a zabrání vzniku pupínků a infikaci ranek.

DSC_4955

Jít nakupovat