Rosacea (růžovka) a jak na ni

Doba čtení: 12 minut

Rosacea, česky růžovka, je jedním z nejrozšířenějších kožních problémů, s kterým se setkáváme. Jedná se o jednu z největších výzev aromaterapeutů a aromadermatologů. Biochemické profily éterických olejů nám poskytují svým protizánětlivým a celkově hojivým působením pole pro hlubší prozkoumávání jejich účinků v oblasti dermatologie. Podívejme se na zoubek růžovce z pohledu francouzské aromaterapeutické praxe.

Co je rosacea?

Rosacea je neinfekční, ale vysoce zánětlivé vaskulární onemocnění, kterými trpí ve větší míře ženy, nejčastěji ve věkové skupině od 30-50 let. Projevuje se zarudnutím obličeje (zejména tváří a nosu), přecitlivělostí krevních kapilár a následně v pokročilejší fázi se objevují pupínky, které se podobají projevům akné (s ním je laickou veřejností často zaměňována). Rosaceu provází otoky, mravenčení nebo pálení, může se v kombinaci s ní vyskytnout také seborea. Pro co nejlepší výsledky léčby musí být diagnostikována odborně dermatologem. Mechanismy výskytu růžovky jsou i dnes poněkud tajemné a neznáme přesnou příčinu této choroby.  

 rakytnik

3 formy růžovky

Rosacea může mít tři formy, které na sebe mohou, ale nemusí navazovat:

  • vaskulární formu,
  • papulopustulární formu,
  • hypertrofickou formu s konečným stadiem ve formě rhinophyma (houbovité ztluštění kůže).

Nejběžnější je forma vaskulární. V případě rosacey někdy dochází k žilní dysfunkci, která má za následek stagnaci krve v cévách obličeje. To způsobuje kaskádní dilataci cév, otoky a změny endotelu (tenké membrány, která zakrývá vnitřek žil obličeje).

Při diskusi o zhoršování projevů růžovky se nejčastěji zmiňuje přílišná konzumace alkoholu, kouření, hodně kořeněné jídlo, vystavení pokožky slunci a vysokým nebo extrémně nízkým teplotám, ale také časté změny teplot obecně. To znamená např. přecházení mezi klimatizovanou místností a venkovními prostory, které mají velmi rozdílné teploty. Toto onemocnění může u pacienta v návaznosti na teplotní změny vyvolat thermofobii (strach z bolestivých kožních projevů způsobených teplem).

Léčba růžovky v lékařské praxi a alternativě

Tradiční medicína

V tradiční lékařské praxi se pro léčbu růžovky nejčastěji používají kortikosteroidy, antibiotika tetracykliny, antiparazitika (metronidazol) ve formě emulzí nebo gelu, kyselina azaleová, doxycyklin, ošetření laserem. U nejtěžších forem růžovky se může použít také přímý chirurgický zákrok v lokální nebo celkové anestesii. Velkým hráčem na poli léčby růžovky je topický tretinoin, který se používá poměrně nově. Je efektivně schopný potlačovat zánět a podporuje celkové zlepšení zářením poškozené pokožky obličeje.

Alternativní přístupy

Alternativní přístupy se při eliminaci růžovky řídí více faktory. Kromě přírodní péče o pleť s pomocí rostlinných a éterických olejů řeší např. stravu a psychické rozpoložení klienta. Celostní přístupy poskytují lepší vhled na projevy nemoci jako takové a řeší její příčinu na jednotlivých rovinách. Éterické oleje jsou v léčbě kožních onemocnění výborné nejen jako opravné, prokrvující a protiinfekční prostředky, ale mají také svou roli při stabilizaci klientovy psychické kondice. V kosmetické péči na přírodní bázi je dobré upřednostnit spíše jednoduchost. Je potřeba se vyhnout konvenční kosmetice na bázi silikonů a dalších ropných složek včetně parfemací, která ucpává póry a zvyšuje riziko vzniku infekčních ložisek.

Růžovka a péče o pleť

Při péči o pleť se symptomy růžovky je potřeba mít na paměti, že se vyplatí dodržovat základy každodenní pleťové péče a zaměřit se na šetrnost vůči kožní bariéře a její přímou podporu. Těmito základy jsou čištění, aplikace vodní složky a následná aplikace složky tukové (rostlinné oleje, rostlinná másla). Pokožka trpící růžovkou se vyznačuje silně narušenou kožní bariérou, a proto se v péči o ni zaměřujeme výhradně na přípravky, které jsou vůči kožní bariéře šetrné a které se přímo podílejí na její obnově.

Čištění pleti trpící rosaceou obstarají efektivně a bez velkých finančních nákladů rozmixované ovesné vločky, které jsou velmi šetrné ke všem typům pleti. Po smíchání s vodou a trochou medu napomáhají zbavit pleť nečistot a poskytují jí potřebnou výživu. Med i vločky mají navíc výborné hojivé schopnosti. Díky nim se aktivně sníží výskyt infekčních ložisek. Pleť čistíme jemně, nikdy ji agresivně nedrhneme.

mesicek

Co použít pro péči o pleť s růžovkou? 

Pro ošetření pokožky s rosaceou jsou velmi dobrými pomocníky květové vody (hydroláty). Mají v sobě kapku síly éterických olejů, vznikají jako vedlejší produkt jejich destilace. Vhodné druhy hydrolátů pro použití k eliminaci růžovky jsou levandule, vilín nebo heřmánek římský, které jsou známé svými antibakteriálními a zklidňujícími vlastnostmi.

Rostlinné oleje a másla, které pomohou s rosaceou jsou taková, která mají schopnost efektivně posilovat kožní bariéru. Kvůli vysokému obsahu esenciálních mastných kyselin a fytosterolů jsou velmi vhodné rostlinné oleje z bobulovitých plodů (rakytník, pocházející ze semen, nikoli z dužiny, malina, cassis – černý rybíz, brusinka), dále pak olej opunciový a arganový, z másel pak dáváme přednost bambuckému. Pro ošetření růžovky se dále hodí šípkový olej, který navíc k ideálnímu poměru esenciálních mastných kyselin představuje skvělý přirozený zdroj tretinoinu, látky, používané k léčbě rosacey v klasické dermatologické praxi.

Éterické oleje, které se používají pro ošetření růžovky, jsou tea tree, helichrysum, levandule lékařská nebo širokolistá, pistacijník (lentišek), ravintsara, geránium, cist, palmarosa, rozmarýn, copaiba (podle Roberta Tisseranda má nejlepší výsledky).

Recept na ošetření rosacey podle francouzských aromaterapeutů

Do skleněné lahve s pipetou modré nebo hnědé barvy o obsahu více než 20 ml postupně nalijte a dobře protřepejte:

  • 2 polévkové lžíce jojobového oleje nebo oleje z lískových oříšků (kosmetického)
  • 1 lžička měsíčkového macerátu nebo světlicového oleje
  • 4 kapky éterického oleje Helichrysum italicum, který lze nahradit cistem
  • 4 kapky esenciálního oleje z čajovníku, případně se dá použít levandule lékařská či širokolistá
  • 4 kapky éterického oleje z pistácie lentiscus (pistacia lentiscus)

Úprava pro těhotné ženy k používání od ukončeného 3. měsíce gravidity: Nepoužívejte helichrysum nebo cist, místo toho namíchejte do rostlinného oleje místo něho 4 kapky geránia.

 

 

 

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/09546639309084517
https://www.m HYPERLINK "https://www.mdedge.com/dermatology/article/138441/rosacea/topical-tretinoin-resolves-inflammatory-symptoms-rosacea-small"dedge.com/dermatology/article/138441/rosacea/topical-tretinoin-resolves-inflammatory-symptoms-rosacea-small
https://www. HYPERLINK "https://www.pharmacytimes.com/publications/issue/2011/may2011/-coping-with-rosacea-a-guide-from-triggers-to-treatments"pharmacytimes.com/publications/issue/2011/may2011/-coping-with-rosacea-a-guide-from-triggers-to-treatments
https://www.compagnie-des-sens.fr/forum/topic/4165-acne-rosacee-et-huiles-essentielles.html
https://www.labiotista.fr/comment-jai-diminue-ma-rosacee-av HYPERLINK "https://www.labiotista.fr/comment-jai-diminue-ma-rosacee-avec-des-cosmetiques-naturels/"ec-des-cosmetiques-naturels/
http://www.mon-huile-essentielle.com/tag/huile-essentielle-acne-rosacee/
https://www.passeportsante.net/fr/Actualites/Dossiers/DossierComplexe.aspx?doc=huiles-essentielles-problemes-de-peau-diminuer-la-rosacee- HYPERLINK "https://www.passeportsante.net/fr/Actualites/Dossiers/DossierComplexe.aspx?doc=huiles-essentielles-problemes-de-peau-diminuer-la-rosacee-avec-les-huiles-essentielles"avec-les-huiles-essentielles
https://www.aroma-zone.com/info/guide-huiles-essentielles/couperose-rosacee
https://www.lessentieldejulien.com/2014/06/acne-rosacee-apaiser-au-naturel/
https://www.pranarom.com/blog/traiter-l-acne-rosacee-au-naturel
https://www.topsante.com/medecine/dermato/couperose/rosacee-traiter-pour-apaiser-le-feu-71579
https://www.neroliane.com/blog/huiles-essentielles-pour-la-rosacee/
https://clubequilibrenaturel.com/rosacee/
https://www.beaute-pure.com/comment-combattre-lacne-rosacee-naturopathie/
https://www.passeportsante.net/fr/Actualites/Dossiers/DossierComplexe.aspx?doc=huiles-essentielles-problemes-de-peau-diminuer-la-rosacee-avec-les-huiles-essentielles
https://www.ponroy.com/conseils-sante/combattre-les-rougeurs-du-visage-rosacee-avec-les-huiles-essentielles
http://www.doctissimo.fr/medicaments/news/rosacee-un-nouveau-traitement-local-soulage-les-patients
https://dermato-info.fr/article/Couperose_et_ HYPERLINK "https://dermato-info.fr/article/Couperose_et_rosacee"rosacee
https://www.lessentieldejulien.com/2014/06/acne-rosacee-apaiser-au-naturel/
Studijní materiály Roberta Tisseranda