Rostlinné oleje v kosmetické péči

Doba čtení: 6 minut

Rostlinné oleje se stávají čím dál častěji diskutovanou komoditou. Zažívají oprávněně svůj návrat do oblasti péče o pleť a vlasy. Co ale vlastně jsou rostlinné oleje a jaké benefity nám nabízí?  

Co jsou rostlinné oleje a co znamená panenský olej?

Rostlinný olej není nic jiného než tuk, získaný ze semen nebo olejnatých plodů (mandle, ořechy či další jádra, olivy a avokádo) nejčastěji mechanickým lisováním nebo rafinací. Obecně se jako o nejkvalitnějších rostlinných olejích, které můžeme na trhu dostat, mluví o těch získaných lisováním za studena pomocí šnekového lisu. Lisování „za studena“ znamená, že teplota při zpracování oleje nepřesáhla 60 °C (nejvyšší dovolená teplota pro lisování za studena uváděná ve Francii a Švýcarsku). Lisováním za studena se získávají tzv. panenské oleje. Některé oleje lisované za studena nejsou vhodné pro kosmetickou péči a musí projít částečnou rafinací nebo jinou úpravou. 

olej1

Oleje pro každodenní kosmetickou rutinu a v co možná nejlepší kvalitě

Čisté rostlinné oleje jsou darem pleťového minimalismu, který ničím nenahradíme. Jsou důležité nejen jako nosiče aromaterapeutické dermatologické péče, ale také samy o sobě. Poskytují pleti nejen potřebnou ochranu, hydrataci ale eliminují i vznik zánětlivých ložisek a napomáhají ji změkčovat.

Mají hlubokou schopnost pleť vyživovat do hloubky, dodávají jí potřebné vitaminy a minerály, které napomáhají dobrému hojení zánětlivých ložisek nebo plísní. V závislosti na nutričním profilu také některé z nich snižují známky stárnutí pleti, viditelnost vrásek a strií. Mohou působit jako podpůrný prostředek pro vyrovnání hormonální hladiny, která je velmi často jmenována jako hlavní příčina problémů naší pleti. Jsou velmi dobrou alternativou ke klasickým krémům.

Rostlinné oleje dokáží v závislosti na obsahu vitaminů, minerálů a mastných kyselin poskytnout velmi kvalitní péči všem typům pleti.

Který olej pro svou pleť vybrat a podle čeho se řídit?

U výběru toho pravého pro konkrétní potřeby naší vlastní kůže je třeba mít na paměti několik faktorů, kterými se budeme řídit.

  1. První je naprostá čistota oleje. Nechceme v něm žádné syntetické přísady nebo další „vylepšováky“. Ty se používají pro „lepší prodejnost“. To znamená, že mají za cíl zamaskovat přirozenou vůni oleje, která může být někdy velmi výrazná, jako je tomu např. u oleje z pískavice.
  2. Dále nechceme, aby byl olej směsí dvou různých olejů. V případě potřeby použití olejového mixu si jej jsme schopni připravit sami z kvalitních surovin. Jde o to, že koupě směsných olejů může pro nás znamenat to, že prodejce nebo výrobce, který nemá dobré znalosti ohledně surovin, smíchá dva oleje s protichůdnými vlastnostmi. Tím pádem může dojít ke znehodnocení a zároveň může vyvolat u uživatele nepříjemnou kožní reakci.

Co je komedogenní olej?

Směsné oleje, které mohou být k dostání na našem trhu, jsou problematické i kvůli tzv. indexu komedonicity.

Komedogenní olej je ten olej, který ucpává póry u mastné pokožky, zabraňuje jejímu přirozenému dýchání a vylučování škodlivin. Vytváří tak živnou půdu pro vznik infekčních ložisek.

Komedogenicitě olejů jsme se věnovali v článku Oleje a pupínky – kámoši, nebo nepřátelé?, kde jsme zmínili známkování a to, jak se v závislosti na stupni komedogenicity chovají rostlinné oleje ve vztahu k pleti. V článku najdete i tabulku, který olej póry ucpává a který ne. 

Komedogenicita olejů je pro nás důležitá kvůli vytváření jejich směsí. Pokud prodejce smíchá komedogenní olej s nekomedogenním, naruší jeho přirozené vlastnosti, pro které ho uživatel kupuje. Což vede k tomu, že se olej začne chovat jinak, a tím pádem může ohrozit zdraví pokožky toho, kdo si ho na sebe nanáší. Pokud chceme používat směsné oleje, vždy si je musíme míchat sami z prověřených zdrojů. Čistota oleje je pro nás totiž zásadní jak v kuchyni, tak v péči o pleť.

Které oleje používat a na co si dát pozor? 

Rostlinných olejů, které můžeme použít v kosmetickém minimalismu, existuje prakticky nepřeberné množství. Vhodnost jednotlivých rostlinných olejů nejlépe určíme podle jejich chemického a výživového profilu. Nejčastěji používanými oleji v péči o pleť jsou olej jojobový (který je vlastně tekutý vosk a je nejvíce podobný složení našeho kožního mazu), meruňkový, makadamiový, arganový.

Pokud se podíváme na rostlinné oleje z pohledu možných kontraindikací, které řešíme jako první u olejů éterických, jsou tyto u nich poměrně vzácné. Rostlinné oleje jsou považovány za bezpečné prostředky pro péči o pleť pro každý věk i zdravotní stav. Mohou je účinně používat kojenci, těhotné ženy, i staří lidé. Jediné, na co si u nich musíme dát více pozor, je možná specifická alergie uživatele (nejčastěji na mandle, ořechy). Co se týče jiné zmínky ohledně nevhodnosti rostlinných olejů v těhotenství, prakticky ojediněle je uváděný jako nedoporučovaný olej z neemu. Je to proto, že není dostatečná údajová evidence ohledně jeho možného používání gravidními ženami.

Autor: Pavlína Klaudová

Zdroje:
Jan Kusmirek: Tekuté slunce, One Woman Press, Praha 2005
Miriam Veit: Léčivá kosmetika z přírody, Grada, Praha 2014
Shannon Buck: Přírodní kosmetika, jak na to; Metafora, Praha 2015
https://www.aroma-zone.com

Zdroj obrázků: https://pixabay.com
Další zdroje: Materiály Tisserand Institutu