Péče o letní pleť

Doba čtení: 12 minut

Letní dny jsou ideální pro chvíle relaxu a příjemných venkovních aktivit. Pro naši pokožku ale představují poměrně těžkou formu zátěže. Sluneční paprsky ukazují svoji největší sílu právě v probíhajícím ročním období. A proto je dobré naši každodenní rutinu péče o pleť přizpůsobit působení horka, mořské soli a hlavnímu letnímu nepříteli pleti – UV záření. Napomůže to k tomu, aby byly naše kůže i vlasy v co největší pohodě.

1

Na co je třeba se zaměřit v letní péči o pleť?

V článku Jak je to s ochranným faktorem rostlinných olejů jsme zmínili důležitost vzájemné provázanosti primární a sekundární péče o pleť. Jejich navazující funkce napomáhají naši pleť chránit před škodlivým UV zářením a snižují známky předčasného stárnutí kůže. Denní péče se v létě zaměřuje na fyzické blokování UV paprsků, zatímco noční na zlepšení pleťové obranyschopnosti vůči němu a na její výživu. Pokud dodržujeme aplikaci obou prostředků ochrany pleti, můžeme se spolehnout na to, že zůstane zdravá a krásná.

Pokud pleť dostatečně nechráníme a podceňujeme péči o ni, vystavujeme ji působení UVA a UVB paprskům bez toho, aniž bychom jí dali šanci se jim jakkoli bránit. Oba druhy záření jsou spojovány s poškozením buněčného DNA, ale také očí a jsou obecnými jmenovateli vzniku rakoviny kůže a potlačení přirození přirozených funkcí imunitního systému.

UVA paprsky se výrazně podílí na vzniku vrásek

UVA paprsky mají schopnost hlubokého pronikání do kůže, mechanicky ji poškozují a výrazně se tak podílí na vzniku vrásek a předčasného stárnutí. Většina z nás je po celý život vystavena velkému množství působení záření UVA. To, pokud se před ním nechráníme, poškozuje kožní buňky zvané keratinocyty, nacházející se v bazální vrstvě epidermis. Tato kožní vrstva je nejčastějším místem vzniku melanomů.

3

UVB záření je hlavní příčinou popálenin od slunce

UVB záření je hlavní příčinou zčervenání kůže a slunečních popálenin, má tendenci poškodit povrchové epidermální vrstvy. Jeho intenzita se mění podle sezóny, místa a denní doby. UVB paprsky mohou spálit a poškodit vaši pokožku celoročně, obzvláště ve vysokých nadmořských výškách a na odrazných plochách (sníh nebo led), které odráží až 80 procent paprsků takže působí na kůži vlastně dvakrát. Proto i když jste v létě třeba na evropském severu a jdete si zalyžovat, nepodceňujte kvalitní sluneční ochranu. Stejné pravidlo platí, když jedete v zimě na hory.

Používejte jako primární ochranu: 

  • Přes den používejte její primární verzi, krémy s obsahem oxidu zinečnatého, který je dobrou variantou klasických chemikálií, používaných v konvenčních opalovacích krémech.
  • Na noc pak přenechejte péči o kůži a pleť rostlinným tukům, bohatým na karotenoidy, vitamin E, fytosteroly a polyfenoly. Ty jí poskytnou potřebnou regeneraci a uklidní případné podráždění po vystavení slunci. Více o vitaminech A a E, karotenoidech a jejich působení lze najít v našich článcích Péče o zimní pleť, Péče o jarní pleť a Povídání o karotenoidech.

Pokud byste se měli něčemu v létě vyhnout, jdete-li ven na slunce, určitě to jsou složky, které jsou citlivé na sluneční záření. Po vystavení UV paprskům nastává fotosensitivní reakce a vykoledovali byste si pak velmi nepěkné pigmentové skvrny. Těch je za těžko se zbavit a vydrží na kůži několik měsíců. Jedná se hlavně o výrobky s éterickými oleji z citrusů, Routa vonná, esence z čeledi miříkovitých (Mrkvové semeno, Andělika, Kopr, Bolševník obecný, Celer, Kmín, Fenykl, Petrželka, Libeček, Kmín kořenný), Aksamitníky, Třezalka tečkovaná, Verbena citronová, Skořice kůra.

 2_1

Co a proč používat

V kostce jsou to vhodné rostlinné tuky, hydroláty, gel z aloe vera a zelený čaj. Podívejme se ale na jednotlivé složky blíž.

Arganový olej

Arganový olej je oblíbeným prostředkem pro péči o pleť v každém ročním období. Jako účinné složky v něm najdeme vitamin E, fytosteroly, koenzym Q10 a triterpenové alkoholy, melatonin. Má perfektní schopnost zvláčňovat pokožku a zvyšovat úroveň její hydratace, podpořit elasticitu pleti, silně stimuluje tvorbu nového a ochranu stávajícího kolagenu v pleti. Hodí se také k ošetření citlivé oblasti kolem očí. Arganový olej napomáhá snižovat viditelnost i samotný výskyt vrásek, přispívá k obnově kožních buněk. Skvěle ošetřuje slunečním zářením poškozenou kůži, zklidňuje ji a dokonale vyživuje. Je uživatelsky příjemný všem typům pokožky.

Jojobový olej

Jojobový olej je nejpodobnější našemu kožnímu mazu, můžeme ji zařadit mezi rostlinné vosky. Obsahuje vitamín E, je zvlášť stabilní. Regenerační, uklidňující a ochranná síla jojobového oleje je ideální v péči o pokožku obličeje a těla. Vyživuje pokožku, reguluje přílišnou sekreci kožního mazu. Je známý pro své uklidňující a regenerační působení. Změkčuje hrubou kůži. Regeneruje, udržuje pružnost a pokožky a bojuje proti projevům stárnutí kůže, činí pleť hladkou a pevnou. Je vhodný pro všechny typy pleti včetně velmi suché, mastné a kombinované, citlivé a stárnoucí. Snižuje viditelnost vrásek a působí zároveň jako prevence vzniku nových. Jojobový olej působí jako dobrý ochranný prostředek pleti proti povětrnostním vlivům.

Rakytníkový olej

Rakytníkový olej je olej výrazně oranžové barvy. Obsahuje především karotenoidy, kyselinu linolovou, je jedním z nejbohatších zdrojů kyseliny palmitoolejové. Dále obsahuje fytosteroly. Je známý jako složka s antioxidační aktivitou, díky vysokému obsahu karotenoidů chrání pleť proti škodlivým účinkům UV záření a následnému fyzickému poškození kůže, změkčuje, podporuje přirozenou strukturu pokožky. Napomáhá účinné obnově kožních buněk, chrání je proti předčasnému stárnutí. Regeneruje, stimuluje ochranné mechanismy kůže, uklidňuje podrážděnou pokožku. Připravuje pokožku pro zdravé opalování a prodlužuje dobu konečného opálení. Velmi dobře zvláčňuje, zjemňuje, dodává pleti jas a zdravý vzhled. Snižuje viditelnost jizev a strií. Zvyšuje obsah kolagenu v pleti, čímž zlepšuje její pevnost, elasticitu, dodává jí mladistvý, pěstěný vzhled. Lze jej efektivně použít pro ošetření atopické, velmi suché i šupinaté kůže.

Bambucké máslo

Bambucké máslo, buď čisté nebo v kombinaci s rostlinným olejem (např. arganovým) pro podpoření vzájemných synergických vlastností a snadnější aplikaci. Obsahuje alantoin, který má výrazně regenerační schopnosti, dále vysoký obsah triterpenových alkoholů, které působí protizánětlivě a fytosterolů, posilujících kožní bariéru a zvyšujících obsah pleťového kolagenu. Bambucké máslo je dobrou volbou pro péči o suchou a drsnou pokožku, ale hodí se také pro pleť mastnou, problematickou a aknetickou. Je to proto, že není komedogenní. To znamená, že neucpává póry a navíc působí protizánětlivě. Bambucké máslo je vysoce univerzálním kosmetickým prostředkem. Je ideální pro ošetření suchých oblastí těla (ruce, lokty, nohy, obličej, dekolt), zklidňuje, pomáhá regenerovat a hydratovat kůži po dlouhodobém vystavení slunci. Má vysokou schopnost vázat vodu, je také okluzivní, způsobí to, že voda neunikne z kůže ven. Dokáže poskytnout první pomoc vysušeným rtům nebo nehtům.

Bio Aloe vera gel

Bio Aloe vera gel se rychle vstřebává do pokožky. Dokáže hydratovat kůži do hlubokých vrstev. Pomáhá bojovat proti příznakům stárnutí pokožky, opravuje její stávající poškození, předchází budoucímu, působí jako antioxidační a regenerační prostředek. Napomáhá zvlhčit a vyživit pokožku, příjemně chladí a osvěžuje. Je výborný pro snížení svědění po bodnutí hmyzem nebo spálení sluncem, protože hydratuje, zklidňuje, podporuje hojení, tlumí projevy zánětlivých reakci. Aloe vera obsahuje okolo 160 různých látek jako vitaminy, minerály, fermenty a aminokyseliny. Je vhodný pro každý typ pleti.

Hydroláty

Hydroláty jsou skvělé pro zklidnění a ochlazení pokožky obličeje a těla. Protože jsou z důvodu ochrany před znehodnocením uchovávány v ledničce, jsou ideální pro parné letní dny. Levandule, heřmánek, geránium nebo růže jsou ideální volbou pro kůži, namáhanou letním žárem. Zmírňují svědění a zarudnutí, napomáhají obnově kožních buněk. Levandulový hydrolát je výborný na zklidnění pokožky po ataku hmyzu.

 

 

Autor: Pavlína Klaudová
Konzultant: Johana Severská

 Zdroje:

https://www.skincancer.org/prevention/uva-and-uvb
https://www.ecoconso.be/fr/content/les-produits-cosmetiques-essentiels-choisir-pour-lete
http://byreo.canalblog.com/archives/2009/06/23/14012248.html
https://www.aroma-zone.com
https://www.compagnie-des-sens.fr 
Veit: Léčivá kosmetika z přírody, Grada, Praha 2014
Jan Kusmirek: Tekuté slunce, One Woman Press, Praha 2005