Povídání o karotenoidech

Víte, co mají společného rajče, žloutek, peří dospělého plameňáka, lososí maso a oranžové či žluté podzimní listí? Jsou to barvy, za které vděčí pigmentům zvaným karotenoidy.

Co jsou karotenoidy? 

Karotenoidy se vytváří ve všech fotosyntetizujících organismech (rostliny, řasy aj.), kde se podílejí na procesu fotosyntézy a poskytují ochranu před poškozením vlivem slunečního záření.

V rostlinách bývají často zamaskovány přítomností hlavních fotosyntetických barviv, zelených chlorofylů. Dobře známé podzimní žloutnutí listí má na svědomí právě úbytek chlorofylů, které se rozkládají rychleji, než karotenoidy, a umožňují jim tak vyniknout. Změnu barvy, způsobenou těmito dvěma druhy pigmentů, můžeme pozorovat také při procesu zrání, např. u rajčat.

Až na ojedinělé výjimky z řad členovců není znám žádný živočich, jehož tělo by bylo schopno si karotenoidy samo vyrábět. Získáváme je z potravy. Například slavné zbarvení peří dospělých plameňáků je způsobeno karotenoidy přijatými v potravě a nikoli vlastními pigmenty, melaniny, jak je tomu třeba u vran, orlů skalních či našich vlasů. Karotenoidy z vnějších zdrojů jsou odpovědné i za barvu zmíněných žloutků a lososího masa.

Příjem hojného množství karotenoidů je pro naše zdraví i krásu velice důležitý

Jako významné antioxidanty a fotoprotektiva nás karotenoidy chrání před mnoha nemocemi, zdravotními problémy a stárnutí i poškození kůže vlivem slunečního záření. Jelikož jsou informace o vnitřním užívání karotenoidů a jejich zdravotních účincích široce dostupné, zaměříme se především na jejich kosmetické použití a účinky.

carotinoide

Kosmetické použití karotenoidů

Karotenoidy se bezesporu řadí mezi nejdůležitější anti-aging aktivní látky a jako takové by v našem kosmetickém arzenálu měly mít své pevné místo. Hned na začátku bych ráda uvedla, že karotenoidy se do naší kůže dostávají dvěma způsoby a že klíčem ke stoprocentnímu využití jejich obrovského kosmetického potenciálu je používání obou těchto způsobů zároveň.

  • Prvním způsobem je příjem z potravy

Stačí k němu konzumovat dostatek potravin bohatých na karotenoidy, a to vždy současně s tukem. Bez přítomnosti tuku náš organismus nedokáže karotenoidy efektivně vstřebat. Jedná se totiž o látky rozpustné právě v tucích. Dobrými zdroji karotenoidů jsou např. špenát, kadeřávek, mrkev, rajčata, vodní meloun, dýně, hrách, kukuřice, kapusta, meruňky, brambory, papája či pampeliškové listy.

  • Druhým způsobem je zevní aplikace

Ta spočívá v nanášení karotenoidů na kůži, tedy přímo na místo určení. Používáme k tomu oleje s jejich vysokým obsahem, např. známý macerát kořene mrkve, olej z dužiny rakytníku aj.

Příjem karotenoidů je důležitý po celý rok 

Ač se o přínosech cíleného zvyšování obsahu karotenoidů v kůži dočteme nejčastěji v souvislosti s létem a opalováním, jejich hojná přítomnost je důležitá po celý rok a působení komplexnější, než jen posilování odolnosti kůže vůči UV záření.

Karotenoidy doplňujeme celoročně:

  • vnitřně prostřednictvím zdravé a pestré stravy,
  • zevně pravidelným používáním příslušných olejů.

S jejich zvýšeným přísunem začínáme už před koncem zimy a pokračujeme do konce léta, aby byla naše kůže odolnější vůči škodlivým účinkům UV záření po celou slunečnou sezónu.

Jakou zvolit frekvenci používání karotenoidů?

Frekvenci zevního použití volíme podle koncentrace karotenoidů v přípravku a toho, jak se naše pleť cítí a jak vypadá. Je-li vypnutá, pružná a vyhlazená s lehkým nazlátlým či naoranžovělým nádechem, množství podávaných karotenoidů jí očividně svědčí. Získává-li ale nepřirozenou, výrazně oranžovou barvu nebo pozorujeme-li jiné nežádoucí změny, frekvenci použití či koncentraci karotenoidů v přípravku významně snížíme.

Přesně stanovit, jak často karotenoidové oleje používat, si netroufám. Vycházejme ale z předpokladu, že čím méně karotenoidů daný produkt obsahuje, tím častější použití je třeba a naopak.

  • Používáme-li např. silný mrkvový macerát nebo nepříliš zředěný či dokonce čistý olej z dužiny rakytníku, postačí nám aplikovat jej řekněme dvakrát týdně.
  • Přípravek, který ve srovnání s uvedenými oleji obsahuje karotenoidů o poznání méně, můžeme používat každý den.

Pamatujte, že karotenoidy neslouží jako primární UV filtr

Pleť musí karotenoidy vstřebat a včlenit do své vlastní sítě antioxidantů, k čemuž potřebuje čas. Proto s jejich zvýšeným doplňováním začínáme vždy v několikatýdenním předstihu před očekávaným zesílením oxidační zátěže. Jak se starat o pleť v létě najdete v článku Péče o letní pleť

Karotenoidy používáme při večerní péči

Karotenoidy, stejně jako ostatní aktivní látky, které mají za úkol pronikat do pleti, používáme především coby večerní péči. Večer a noc jsou časem, kdy pokožka regeneruje a její propustnost je nejvyšší.

Nezapomínejte současně s karotenoidy hojně doplňovat i další nezbytné antioxidanty, zejména vitamín E a C, a to rovněž vnitřní i zevní cestou! Různé antioxidanty mají různé specializace a úzce mezi sebou spolupracují. Výrazná převaha jednoho druhu antioxidantu nad ostatními může způsobit více škody, než užitku.

Účinky karotenoidů v kostce

  • Ochrana kůže před škodlivým působením UV záření a zdrojů oxidační zátěže obecně; prevence předčasného stárnutí1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18
  • Omlazení pleti díky přeměně karotenů (zejména beta-karotenu) na retinol19, 20
  • Zvýšení atraktivity v důsledku změny barvy kůže21

 

Pro www.marokovbatohu.cz Johanka Severská

Zdroje:
1) https://academic.oup.com/ajcn/article/71/3/795/4729215
2) https://econtent.hogrefe.com/doi/abs/10.1024/0300-9831.75.1.54
3) https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2014/fo/c4fo00280f/unauth#!divAbstract
4) https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1751-1097.1986.tb05596.x
5) https://link.springer.com/article/10.1007/s12033-007-0051-z
6) https://www.jstage.jst.go.jp/article/jcbn/48/1/48_11-008FR/_article/-char/ja/
7) https://www.karger.com/Article/Abstract/101807
8) https://www.karger.com/Article/Abstract/64532
9) https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1562/0031-8655(2002)0750503DOLOLC2.0.CO2
10) https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022202X15306862
11) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23053552
12) https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0923181111002003
13) https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1540-9740.2004.02420.x
14) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6098906/
15) https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/php.13039
16) https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1468-3083.2004.00850.x
17) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6264659/
18) https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/lapl.200810092
19) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15335356
20) https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/ics.12348
21) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3871348/