Péče o jarní pleť

Nejenom sněženky a bledule lačně vytahují hlavičky za prvními paprsky. I většina z nás se nemůže dočkat, až se začnou prodlužovat dny a slunko nám prohřeje domovy a duši.

Pro naši pleť je jaro náročnou sezónou

Po zimě mívá naše pokožka nejnižší obranyschopnost vůči UV záření (obranyschopnost kůže vzniká v reakci na vystavení UV záření) a sílící jarní slunce ji tak může snadno poškozovat.
 

Přesto míváme sklon právě jarní paprsky podceňovat a vystavujeme jim nechráněnou kůži. Domníváme se, že slunce ještě nemá grády, a tak se nemáme čeho bát. Neadaptované kůži ale za prvé k poškození stačí málo a za druhé – jarní slunce bývá silnější, než si myslíme.

UV index (jednotka intenzity slunečního záření s negativním dopadem na lidské zdraví, zejména kůži) na jaře dokonce občas vyletí až k letním hodnotám.

flower-meadow

 

Na ochranu před sluncem dbáme stejně jako v létě

Nestojíme-li tedy o projevy poškození kůže vlivem slunečního záření, jako je devastace a úbytek kolagenu a elastinu aneb "proteinů mládí," vrásky, ochablá kůže, pigmentové skvrny či nedejbože rakovina, na jaře dbáme na ochranu před sluncem se stejnou důsledností jako v létě.

Perlička: Fenomén předčasného stárnutí kůže, způsobeného UV zářením, se nazývá "photoaging" aneb "fotostárnutí" (předpona "foto" pochází z řeckého výrazu pro světlo).

Jak pleť na jaře chránit?

Způsoby ochrany jsou v zásadě dva: primární a sekundární. Praktikujeme oba:

Primární způsob ochrany

Primární způsob ochrany jednoduše znamená, že se přímo chráníme před slunečním zářením:
  • vždy před expozicí se namažeme ochranným balzámem s dostatečně silným minerálním UV filtrem (při delším pobytu na slunci aplikaci opakujeme).

Přirozenou ochranu vůči UV záření vykazuje čistý manketti olej.

Obsahuje velké množství kyseliny alfa-eleostearové, která při kontaktu se slunečními paprsky polymerizuje a brání jim proniknout do pleti. Sama o sobě je taková ochrana nedostatečná, i když mnohem efektivnější, než u jiných rostlinných olejů. Přípravek s minerálním SPF je naprostou nutností, chceme-li ovšem ochranu před sluncem ještě znásobit, manketti olej použijeme pod něj.

  • vyhledáváme stín, nosíme vhodné oděvy, pokrývky hlavy a sluneční brýle.

Tím samozřejmě není myšleno, abychom se slunci vyhýbaly úplně; sluneční záření má nesporné prospěšné účinky. Je např. stěžejní pro tvorbu vitamínu D – k tomu ovšem stačí střídmá expozice v řádu minut

Na začátku slunečné sezóny dávkujeme paprsky opatrně a kůži na ně pomalu postupně zvykáme tak, aby ani jednou nedošlo k zarudnutí, natož ke spálení. I poté, co se kůže adaptuje, ale provádíme primární ochranná opatření, a to až do samého konce sezóny, tj. do podzimu.

 

Sekundární způsob ochrany

Sekundární způsob ochrany spočívá v zesíleném dodávání aktivních látek, zejména antioxidantů, které naše kůže využije k sofistikovaným způsobům obrany proti UV záření  oxidaci, jež způsobuje a předčasnému stárnutí, ke kterému vede. 

Antioxidanty používáme po celý rok, na slunečnou část roku ale jejich příjem zintenzivníme, protože sluneční záření je jedním z hlavních zdrojů nadměrné tvorby volných radikálů.

Následující látky lze přijímat jak vnitřně formou stravy (organismus si je "pošle" do kůže), tak zevně formou aplikace na pleť, díky čemuž se dostanou přímo na místo určení.

Pozor: jedná se o látky, určené k dlouhodobé aplikaci. Nepoužívají se jako primární UV filtr bezprostředně před vystavením kůže slunci!

Některé se s primárním UV filtrem ovšem dají použít souběžně, viz popis.

Karotenoidy
 
Pigmenty převážně rostlinného původu s velice silným antioxidačním působením. Chrání rostlinu před poškozením slunečním zářením a tu samou funkci vykonávají i v naší pokožce. Jsou rozpustné v tucích a k zevní aplikaci se používají ve formě olejových macerátů.
 
Takovým macerátem je náš Al-Shams, obsahující široké spektrum karotenoidů v silné dávce a vyváženém poměru, navíc podpořených sezamovým olejem a jeho lignany s dalším ochranným účinkem proti UV záření. Karotenoidový macerát používáme zásadně mimo kontakt s UV zářením, ideálně jako noční péči.
 
 
Vitamín C
 
Vitamín C je rozpustný ve vodě a nejlépe ho do pleti dostaneme formou dlouhé pleťové masky z rozmačkaného ovoce. Pozor, aby byl naší pletí využitelný, musí mít dané ovoce pH nižší než 3,5. 
Masku ideálně aplikujeme při večerní péči o pleť. 
 
Vitamín E
 
Vitamín E je rozpustný v tucích a v určitém množství ho najdeme ve všech rostlinných olejích a máslech. Velké množství ho obsahují např. oleje ze semen bobulovitých plodů.
 
Zelený čaj
 
Zelený čaj obsahuje polyfenoly, které významně pomáhají pleti v boji s UV zářením a chrání ji před vznikem rakoviny. 

Čaj používáme jako vodní složku, ať už na den pod balzám s UV filtrem nebo na noc pod pečující mazání.

Vyražte do přírody 

Na jaře je ideální čas nasbírat si mladé, ještě lepkavé listy břízy na čištění / dočišťování pleti (pozor, bývají obsypány mšicemi, sbíráme ohleduplně) a sedmikrásku. Pokud tuto možnost nemáte, břízu najdete i u nás v krámku.
 
 
 
Johanka & Ivča
 
Link pro citace článku: SEVERSKÁ, Johana, KOTVOVÁ, Ivana. Péče o jarní pleť. www.marokovbatohu.cz [online]. 4.4.2019 [cit. 2019-04-04]. Dostupné z: https://www.marokovbatohu.cz/notysek/pece-o-jarni-plet/