Péče o zimní pleť

Doba čtení: 10 minut

Tak se nám venku konečně ochladilo, že? Ať už jste jako já a máte z toho radost, protože podzim a zima jsou vaší nejoblíbenější částí roku, nebo se už naopak nemůžete dočkat jara, jedno máme všechny společné – fakt, že období nízkých teplot je pro naši pleť pořádný záhul. Přechody z tepla do zimy a naopak, ledový vzduch a vítr, smog, vytopené interiéry s přesušeným vzduchem... Zima zkrátka disponuje hned několika zabijáky, kterými dokáže naší pokožku hravě zdecimovat, pokud jí v tom nezabráníme správně zvolenou péčí.

Zima naší pokožce neprospívá

Přirozená ochranná kožní bariéra se v zimě stává výrazně narušenou a pleť ve velkém ztrácí vodu. Případné problémy jako rosacea, atopická dermatitida či psoriáza se zhoršují a dílo zkázy dokonává smog, který nás oblažuje koňskou dávkou škodlivin. V důsledku všeho zmíněného dochází k poškozování pokožky, zhoršování jejích funkcí a pleť tak daleko snáze a rychleji podléhá známkám stárnutí.

V tomto období je proto potřeba věnovat pozornost náležité hydrataci, posilování vlastní ochranné kožní bariéry a používání přípravků, schopných vytvořit na pleti silnou okluzivní vrstvu, která fyzicky zabrání úniku vody a zajistí izolaci před vnějšími vlivy.

Oleje v zimě nestačí

Přestávají vám s nástupem nízkých teplot stačit samotné oleje? Nebuďte překvapené, je to úplně normální a logické. Oleje jsou totiž zpravidla příliš lehké a prodyšné, než aby dokázaly naši pleť takto fyzicky ochránit. V žádném případě to ale neznamená, že je čas na ně na půl roku zapomenout. Naopak! Jen je třeba začlenit je do komplexnějšího systému péče a přizvat na pomoc jejich tužší příbuzné – másla a vosky.

Kroky ke krásné pleti v zimě

Pojďme si na jednotlivé kroky ke krásné pleti i v tomto kouzelném, i když náročném období, posvítit blíže.

  • Hydratace

Jak známo, opečování pleti je vždy třeba zahájit jejím důkladným vyčištěním. V zimě k tomu ideálně volíme přípravky, které naši pleť zbytečně dále nevysušují, ale naopak ji posilují. Tj. třeba ovesné vločky, rozmixované s vodou či bylinným nálevem a trochou medu na kaši nebo vaječný žloutek (samozřejmě z domácího chovu).

Vodní složka po vyčištění pleti

Následně nanášenou vodní složku si vybíráme hlavně na základě schopnosti intenzivně hydratovat pokožku, což umí například zkapalnělý aloe vera gel či růžový hydrolát.

Při aplikaci dopřejte pokožce čas, aby se pořádně napila – nestačí ji pouze přestříknout a ihned začít nanášet tukovou složku. Pleť vlhčete opakovaně, tak, abyste ji před namazáním udržely alespoň jednu minutu konstantně mokrou. Pozor, v průběhu nesmí v žádném případě uschnout, což ostatně platí pro celý proces od čištění až do finálního nanesení tukové složky, a to v každém ročním období.

Tipy pro výběr tady:

  • Ochranná okluzivní vrstva

Aby nám četné nástrahy chladného období nenadělaly na pleti paseku, je nutné ji před nimi chránit pomocí fyzické okluzivní bariéry. Přípravek by ideálně měl být dostatečně hutný a tuhý, aby se dal nanášet v silné vrstvě a seděl na pleti spíš jako pevný štít, než tekutá mastnota.

Výhodou takového přípravku je i fakt, že ač naši pokožku přikryje silným ochranným pláštěm, nepůsobí mastně, příliš se neleskne a je tedy nositelný při každé příležitosti. Jak ho vykouzlit? S pomocí másel a vosků docela hravě. A my už takový zázrak pro vás vykouzily - jmenuje se Frigg a je to opravdu zázrak.

Používat můžete samotná másla, směs máslo + olej nebo máslo + olej + vosk. Experimentujte, vyrábějte verze v malinkých dávkách a upravujte poměry tak, abyste docílily žádoucí konzistence.

Nesmrtelnou klasikou, která sedne naprosté většině typů pleti, je bambucké máslo, a netrpíte-li příliš na ucpávání pórů (nebo troufnete-li si to risknout), jistě oceníte i máslo Cupuacu. Obě másla poskytují pleti žádoucí ochranu, účinně vážou v pleti hydrataci, v čemž vyniká hlavně Cupuacu, a svým vysokým obsahem fytosterolů posilují přirozenou kožní bariéru. Důležitost posledního bodu vysvětlím níže.

Tipy pro výběr tady:

Pár tipů pro výrobu

  • Chcete-li vyrobit balzám z másla a oleje, olej volte lehký a dobře vstřebatelný. Výsledný produkt pak bude mít sušší finiš a bude lépe a pevněji sedět na pleti.
  • Ve směsi máslo + olej + vosk si můžete dovolit použít i mastnější olej, protože vosk ve výsledku mastnotu stáhne.

 

  • Posilování přirozené kožní bariéry

Kožní bariéra je svrchní částí pokožky, která má za úkol nás chránit. Tvoří ji odumřelé buňky, „slepené" mezibuněčným tmelem, který sestává převážně z ceramidů, cholesterolu a mastných kyselin. Tato vrstva tvoří pomyslný nepropustný štít, který nedovolí škodlivinám pronikat dovnitř a cenné vodě unikat ven. Právě v zimě je tato bariéra nejvíce narušována a ztrácí schopnost udržet uvnitř vodu, takže naše pleť kriticky vysychá.

Věděly jste, že extrémním případem narušení funkcí kožní bariéry je atopický ekzém? Jelikož kůže je živý orgán s aktivním metabolismem a látky, které na ni nanášíme, si zpracovává podle svých potřeb, správně zvolenou péčí jí můžeme doplnit, co jí schází.

V případě narušené kožní bariéry se zaměříme především na kyselinu linolovou a fytosteroly

  • Kyselina linolová je nenasycená mastná kyselina, která je spolu s kyselinou olejovou nejhojněji zastoupenou látkou ve složení rostlinných tuků. Je prokázáno, že kůže si dokáže selektivně „uloupnout" molekulu kyseliny linolové z triglyceridu, ve kterém je obsažena, a použít ji jako stavební materiál pro formaci důležitých ceramidů. Jednoduše řečeno, tato kyselina je pro stav naší kožní bariéry stěžejní, a to obzvlášť v zimě, kdy je syntéza ceramidů v kůži nejpomalejší.

Oleje, bohaté na kyselinu linolovou, jsou např. olej ze světlice barvířské, slunečnicový, brutnákový, pupalkový, olej z vinných hroznů, okurkový, konopný, jahodový, malinový, goji a král olejů – opuncie.

  • Fytosteroly jsou rostlinné steroly, velice podobné cholesterolu. Naše kůže je využívá ke stejnému účelu, jako cholesterol, tj. jako jednu ze základních složek kožní bariéry. Kromě posilování kožní bariéry jsou fytosteroly odpovědné i za ochranu „proteinu mládí" – kolagenu – před degradací a za podporu tvorby kolagenu nového.

Bohatým zdrojem fytosterolů je bambucké máslo, máslo Cupuacu nebo olej z granátového jablka. Aby to nebylo tak jednoduché, kožní bariéru posilují i některé oleje, u kterých se o žádném závratném obsahu kyseliny linolové či fytosterolů nedá mluvit, např. arganový a baobabový. Roli v tom zřejmě hraje jejich příznivá celková kompozice.

Tipy pro výběr tady:  

Péče o pleť v zimě v kostce

A jak to všechno skloubit dohromady, abychom své pleti poskytly vše, co v tomto krásném období potřebuje?

  • Přes den nebo v situacích, kdy jsme vystaveny nepříznivým vlivům, používáme ochranné mazání, které nám na pleti vytvoří okluzivní vrstvu.
  • Na noc volíme tuky, které nám především pomohou posílit kožní bariéru. Spíme-li v místnosti s dostatečnou vlhkostí vzduchu, můžeme používat samotné oleje.

 Nezapomeňte s blížícím se jarem v předstihu zapřáhnout karotenoidy, případně i další antioxidanty, chránící kůži před neblahými vlivy slunečního záření. Více o péči na jaře najdete v článku Péče o jarní pleť a v povídání o karotenoidech

 

Pro marokovbatohu.cz Johanka Severská

 

Link pro citace článku: SEVERSKÁ, Johana. Péče o pleť v zimě. Www.marokovbatohu.cz [online]. 2.12.2018 [cit. 2018-12-02]. Dostupné z: https://www.marokovbatohu.cz/notysek/pece-o-plet-v-zime/

 

Zdroj obrázků: 
https://unsplash.com/