Jak vrátit lahvičky do života aneb Malý průvodce jejich hygienou

Nabízíme vám dary přírody a v souladu s přírodou se nese i celý proces balení a přípravy balíčků. Napadlo vás ale někdy, že krom papírových obalů můžete znovupoužívat i lahvičky od olejů? Postačí jen vědět, jak je precizně vymýt a vrátit je do procesu takové, jaké je sklář stvořil.

Nejdříve rozeberte skleničku na prvočástice

Lahvičky je nezbytné rozebrat na prvočástice. U skleněné pipetky je zásadní, aby jí mohla voda protékat, pokud rourka zůstane nasazená na gumovém kloboučku, nevyčistíte ji. V případě našich malých pipetek se jedná o rozborku na 4 kusy:

  1. Odšroubujete víčko.
  2. ALU objímkou protáhnete za klobouček nahoru pipetku.
  3. Jemným kroucením oddělíte pipetku od kloboučku.

Čištění skleniček není žádná složitá věc

K čistění vám postačí: 

  • perkarbonát sodný (zakoupíte v každém dobrém bezobalovém obchodu, nabízejí ho i hobby e-shopy),
  • větší nádoba,
  • horká voda.

Postup čištění

  1. Tak pěkně naskládejte všechny součástky do nádoby, přisypte lžíci perkarbonátu a zalijte horkou vodou tak, aby vše bylo ponořené.
  2. Přesvědčte se, že skleničky jsou ponořené a dostal se do nich roztok.
  3. Potápějte a plňte je (třeba přidržením vařečkou pod hladinou, pootočením) ale až ve chvíli, kdy tekutina přestane pěnit.
  4. A teď si jich hodinku nevšímejte.

Pozor: směs pění, a to tak, že hodně! Nechte si tedy rezervu, jinak budete vytírat. :-)

Následně můžete rukou v rukavici pipetky pod hladinou protřepat (prohnat jimi roztok). U skleniček se podívejte proti světlu, zda jsou čisté. Pokud ne, nechte v nich zhruba polovinu tekutiny, ucpěte hrdlo a protřepte. Znovu a znovu, dokud nebudou čisté.

Koupel doporučím ještě jednou zopakovat, u silně znečištěných lahviček i vícekrát.

Věřte mi: I ta nejšpinavější lahvička bude moci jít po této proceduře pracovat do laboratoře. :-)

Postup po vyčištění skleniček

Až budou skleničky dokonale čisté, velmi důkladně je propláchněte nejprve slabým kyselým roztokem kyseliny citronové nebo octa, a následně pod čistou vodou. Sklo musí být zcela průhledné a hladké na omak. Nesmí na něm být viditelné žádné částice, smítka a nečistoty. 

Skleničku složte zpět až po dokonalém uschnutí všech součástí a nepoužívejte hrubou sílu. Mimochodem, už jste četli příběh našich marokánek?

Ať vám skleničky dobře slouží

Ivča