Jak je to s ochranným faktorem u rostlinných olejů?

Doba čtení: 12 minut

Dlouhodobě a opakovaně narážíme nejen na dotazy, jak je to se SPF jednotlivých rostlinných olejů, ale také na články, které je propagují místo tradičních opalovacích krémů. Je důležité mluvit o tom, jak vlastně funguje SPF u rostlinných olejů a proč je nedoporučujeme jako náhradu opalovacích krémů. Používání olejů v každodenní péči o pleť nezávisle na ročním období má několik rovin, které rozebereme v tomto článku.

Rostlinné oleje v péči o pleť

Pokud si zadáme do internetového vyhledávače rostlinné oleje v péči o pleť, 100% narazíme na články, které doporučují rostlinné oleje místo opalovacích krémů. Nejčastěji se setkáváme s tvrzením, že kokosový, mrkvový nebo malinový olej je schopný plně nahradit tradiční krémy na opalování. Toto tvrzení se opírá o výzkum z roku 2000, ale další, který by toto tvrzení přímo potvrdil nebo rozvinul, neexistuje.

Podle výzkumů nemají rostlinné a éterické oleje výraznou hodnotu SPF

V roce 2010 byl proveden další výzkum, který řeší SPF rostlinných a éterických olejů, ale u žádného z nich nebyla prokázaná nějaká vyšší či výrazná hodnota SPF. Pokud se podíváme na rostlinné oleje a to, proč jsou doporučované jako ochrana před sluncem, narazíme při zkoumání na více témat. Jedním z nich jsou výživové vlastnosti oleje. Ty mají přímý vliv na to, jakým způsobem daný olej působí na naši pleť.

1

Ochrana proti UVB

Co se týče ochrany před slunečním zářením, tak dle testů, provedených in vitro, je dokázáno, že rostlinné oleje vykazují poměrně dobrou ochranu proti paprskům UVB. Nejsou ale moc účinné vůči paprskům UVA. Tedy pokud řešíme SPF rostlinných olejů, uvedená hodnota se ve většině případů váže pouze k paprskům UVB.

Co je vlastně UV záření?

UV záření je součást elektromagnetického spektra, vychází ze slunečních paprsků. Vlny slunečního záření se liší délkou a jsou klasifikovány jako UVA, UVB a UVC. UVA je nejdelší a UVC je nejkratší. Většina z nich je před proniknutím k nám absorbována ozónovou vrstvou, UVA i UVB se dostávají do atmosféry.

UVB paprskům jsme více vystaveni na horách, působnost UVA paprsků dosahuje více do nížin.

  • UVA paprsky pronikají hluboko do kůže, což způsobuje její mechanické poškození (vrásky a předčasné stárnutí).
  • UVB paprsky jsou mnohem kratší a spalují pouze povrch vaší pokožky, což krátkodobě způsobuje kožní popáleniny. UV paprsky jsou také spojovány se vznikem rakoviny kůže.

2

Proč rostlinné oleje k ochraně pokožky přes sluncem nestačí?

Co se týče rostlinných olejů, nelze nezmínit fakt, že některé z nich mají poměrně dobrou odolnost vůči vyšším teplotám, proto se např. kokosový olej hodí na vaření. Problém rostlinných olejů jako prostředků pro ochranu před slunečním zářením je někde jinde. Provází ho několik faktorů, které se přímo váží k průběhu chemických reakcí. Na přímém slunci se hodně potíme, takže se přirozeně ředí koncentrace oleje, což ovlivňuje jeho schopnost absorpce UV paprsků. Navíc při jeho vystavení přílišnému teplu, vlhku, slunečnímu záření a působení kyslíku probíhá proces oxidace.

Co je oxidace oleje? 

Oxidace oleje je nežádoucí série chemických reakcí, zahrnující působení kyslíku, který zhoršuje kvalitu oleje. Kvůli oxidačnímu procesu olej žlukne a ztrácí svoje původní prospěšné vlastnosti, chuť a vůni. Oxidaci olejů nejde úplně zastavit, ale jde ji dobrým zacházením s nimi snížit. Jak éterické, tak rostlinné oleje se znehodnocují po vystavení vzduchu, teplu a slunečnímu záření. Proto se nedoporučuje mít lahvičky, v kterých je uchováváme otevřené jen tak zbůhdarma. V extrémně teplých dnech je navíc dobré je uchovat v lednici.

Primární a sekundární ochrana

Chceme-li více rozebrat ochranné faktory jako takové, potřebujeme je pro lepší pochopení jejich mechanismu rozdělit na ochranu primární a sekundární. Rostlinné oleje napomáhají kůži vyživovat a mohou chránit kožní buňky před poškozením v důsledku slunečního záření. Jsou vhodné pro dlouhodobé a soustavné ošetřování kůže. Ale nikdy nejsou samy o sobě schopny nahradit opalovací krém, pokud do nich nepřidáme další složku. Nejčastěji se jedná o minerální filtry oxid zinečnatý nebo oxid titaničitý.

Oxid zinečnatý a oxid titaničitý

Oxid zinečnatý a titaničitý patří mezi tzv. primární ochranné složky, které jsou používané přímo před vystavením pleti slunci. Obsahují minerální látky, které jsou schopné do určité míry chránit pokožku před škodlivými účinky UV záření a odráží paprsky přímo v době, když je jim člověk vystaven. Oxid zinečnatý, nejčastěji používaný minerální UV filtr, zároveň působí jako antiseptikum. Snižuje projevy kožního zánětu a napomáhá hojení poškozené pokožky. Funguje také jako prevence vzniku bakteriálních infekcí.

woman

Primární ochrana

Pleťová péče, poskytující primární ochranu před působením UV záření je vhodná k použití ve dnech, které trávíme na přímém slunci. Mnoho článků doporučuje vlastní výrobu opalovacích krémů krémů s oxidem zinečnatým. Ta je ale poměrně náročná kvůli tomu, že je při ní potřeba použít speciální zařízení, protože se oxid zinečnatý sám o sobě rozmíchává velmi špatně, čímž vzniká problém s jeho možným nerovnoměrným působením v ochraně pleti po vystavení slunci. Ale vraťme se zpátky k rostlinným olejům.

Sekundární ochrana

Rostlinné oleje jako takové fungují jako prostředky sekundární ochrany. Obsahují prospěšné látky, které pečují o zdraví kůže, když ji nevystavujeme slunečnímu záření. Pro jejich působení je nutné, aby se staly součástí pleti. To znamená, že by měly být aplikovány na pleť v dlouhodobém horizontu. Nejideálnější doba pro jejich nanášení jsou večerní hodiny, kdy se následně nechají působit přes noc.

Pleť tak dokáže lépe vstřebat jejich výživové benefity a účinněji s nimi pracovat. Tím pádem poskytují pokožce ochranu dlouhodobou a jsou schopny mírnit následky jejího vystavení UV záření. Patří zde skvalen (lipid přirozeně zastoupený v lidském těle, rostlinných a živočišných tucích), karotenoidy, vitamin E, fytosteroly nebo polyfenoly. Tyto látky samy o sobě ale nejsou schopny poskytnout dostatečnou ochranu proti UV paprskům. Nicméně poskytují přirozenou ochranu kožním buňkám.

  • Vitamin E je všeobecně známý pro pozitivní působení v rámci ochrany pleti před působením oxidačního stresu.
  • Karotenoidy spolu s vitaminem E napomáhají podpořit mladý vzhled naší kůže, snižují známky předčasného stárnutí.
  • Fytosteroly (rostlinné steroly), jsou sloučeniny, které se vyskytují přirozeně v rostlinách. Strukturově jsou podobné cholesterolu. Tyto složky se aktivně se podílejí na udržování zdravé struktury a funkce buněčné membrány a regulují projevy zánětů, podporují kožní mikrocirkulaci.
  • Polyfenoly jsou sekundární rostlinné metabolity s antioxidační, protizánětlivou a antimikrobiální aktivitou. Vysoké množství polyfenolů obsahuje například zelený čaj a hroznová semena. V kosmetice a farmacii se polyfenoly používají jako prostředky kožní ochrany před nepříznivými vlivy, napomáhají zpomalovat předčasné stárnutí pleti. Složky, obsažené v profilech rostlinných olejů tedy fungují jako výživa pleti, podporují kvalitní hojení jejího poškození, snižují zánětlivá ložiska, napomáhají sjednotit barevný tón kůže. Navíc jsou výbornými prostředky k udržení vyrovnané hydratace kůže. Proto se oleje používají jako prostředky tzv. sekundární ochrany a poskytují výborné ošetření pleti v době, kdy nejsme vystaveni přímému slunečnímu záření.

 

Autor: Pavlína Klaudová

Konzultant: Johana Severská

 

https://www.goddessgarden.com/blog/what-does-spf-really-mean/
https://formulabotanica.com/not-use-coconut-oil-sunscreen/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26610885
https://www.researchgate.net/publication/51539723_In_vitro_sun_protection_factor_determination_of_herbal_oils_used_in_cosmetics
Studijní materiály kurzu Roberta Tisseranda
https://www.colorescience.com/learn/coconut-oil-sunscreen
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ics.12208
http://www.societechimiquedefrance.fr/squalene.html?lang=fr
https://leshappycuriennes.com/squalane-une-huile-aux-bienfaits-cosmetiques-qui-fait-polemique/
https://www.aroma-zone.com/
 https://www.oilsfats.org.nz/documents/Oxidation%20101.pdf
https://www.ewg.org/sunsafety/tips-how-to-pick-a-good-sunscreen.php
https://www.ewg.org/enviroblog/2017/06/diy-sunscreen-bad-idea
https://www.machinerylubrication.com/Read/789/sunlight-lubricant-degradation
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3140123/?fbclid=IwAR0YeosBANDENYlVUPbsSfk5zhf7ubjTcoM_ojDziHCbg36P6QTwQlSoZhc
https://pubs.rsc.org/-/content/articlelanding/2014/pp/c3pp50290b?fbclid=IwAR1ReS11nQbbXsIwBk0VHLShjMY6tDZhGzf_tkXDRE7Wr4f4PYEIGCR8Vc8#!divAbstract
https://www.futurederm.com/homemade-sunscreens-nonsense-raspberry-seed-oil-coconut-oil-almond-oil/?fbclid=IwAR0f5LQWQW2xmFsVzVE_z5_ZIJVIi11NiyPb1we1TtMl1EXADgE7C4xpRpQ
https://www.alyaka.com/magazine/ultimate-guide-zinc-oxide/
https://www.cir-safety.org/sites/default/files/phytosterols.pdf
https://www.aroma-zone.com
https://www.personalcaremagazine.com/story/8392/bioavailable-polyphenols-for-anti-ageing-cosmetics
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/ics.12218
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17123816